top of page

Célestin Freinet

image.png

Célestin Freinet (1896-1966) was een Franse onderwijzer en pedagoog die vooral bekend staat om zijn bijdragen aan het onderwijs. Hij werd geboren in Gars, een dorp in Frankrijk, en groeide op tot een toegewijde leraar met een passie voor het creëren van betere leeromgevingen voor kinderen.

Freinet was een voorstander van actief leren en geloofde sterk in de betrokkenheid van studenten bij hun eigen onderwijsproces. Hij ontwikkelde verschillende methoden en technieken die gericht waren op het betrekken van kinderen en hen aan te moedigen om zelf te ontdekken, experimenteren en leren. Zijn ideeën stonden lijnrecht tegenover het traditionele onderwijs op dat moment, waar leren allesbehalve interactief was.

De ideeën van Célestin Freinet hebben een blijvende invloed gehad op het onderwijs, ook hier op onze school. Vanuit zijn ideeën groeiden onze vijf pijlers: democratie, zelfstandigheid, onderzoekend leren, leerplezier en respect. Wil je meer lezen over onze visie? Lees dan zeker deze pagina. Net zoals Freinet destijds, willen wij ook met een kritische bril kijken naar nieuwe en bestaande methodieken. Onderwijsvernieuwing en digitale technieken hebben dus zeker ook een plekje op onze school. 

bottom of page